Reflektioner över år 2014 - Diamanter

Sedan andra halvan av 2014 har det rapporterats oro över att lagren av slipad sten är för stora, särskillt i vissa storlekar, samtidigt som priserna på råsten är höga. Under hösten har prisjusteringar skett vilka antagligen fortsätter under början 2015.
Den fortsatta trenden med små bolag som äger diamantgruvor och själva säljer sin produktion har inte påverkat jättarna DeBeers och Alrosa nämnvärt. Intresset från media dock fortsatt ganska stort när små bolag gör "press-releaser" kring alla större diamanter de hittar, något som varit vanligt senaste åren men knappast förekom under hela 1900-talet. Verkar som att det fortfarande fungerar för att få gratis marknadsföring.
Kina fortsätter sina ambitioner att bli stort som både slip och handelscenter genom att fortsätta köpa in sig i diamantgruvor och brytning framförallt i olika delar av Afrika men även genom att satsa på sina egna diamantfyndigheter, vilka visserligen är ganska små men bra för moralen i den egna diamantindustrin. Kina kommer med stor sannolikhet att utmana Indien som slipcenter och Kina har en fördel då deras strategi varit att få kontroll över primära fyndigheter medan Indien som visserligen har en väldigt lång tradition av diamantslipning senaste 300 åren faktiskt bara varit en mellanhand då deras egna historiska diamantfyndigheter sinade kring år 1700. 
Ryssland fortsätter producera mest diamanter i världen och har ingått samarbeten med Indien där Ryssland kommer exportera sten för slipning i Indien. Från Indiens sida är detta såklart ett sätt försöka bromsa Kina från att ta marknadsandelar från dem.

Vad gäller syntetiska diamanter på ädelstensmarknaden profilerar sig företagen som etiska och ekologiska när de marknadsför sina produkter. Har dock varit fortsatt svårt att få tag i oberoende miljökonsekvensanalyser och i de dokument företagen själva publicerar saknas grundläggande redogörelser för råmaterialanskaffning till pressar och energiåtgång.
Syntetiska diamanter blir långsamt en allt större del av marknaden och det gäller att andrahandsmarknaden är förberedd. Detsamma gäller behandlingar, hpht behandling av brunaktiga typ II diamanter har under året blivit ganska vanlig. Beläggningar, glasfyllningar och laserborrning fortsätter förekomma i ungefär samma omfattning som tidigare, möjligt att beläggningar blir vanligare i takt med att teknik utvecklas och blir mer tillgänglig.

Under hösten diskuterades standarder för diamantgradering livligt. EGL blev ordentligt utskällt och bannlyst från flera handlesplatser då de använt andras terminologi fast med egna standarder och graderingsmetoder. De flesta EGL labb kommer byta namn under 2015 (officiellt sägs att flera av EGLs labb som t ex EGL south africa, EGL international m fl läggas ner).
Det har skapats ett EGL Platinum och vad jag tror om det och fortsatt EGL verksamhet har jag nämnt i tidigare inlägg i denna blogg.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln