Reflektioner över året som gått - Jade

Den under många år pågående trenden med stor prisökning på fin jadeit jade har fortsatt även under 2014 och det har satts flera prisrekord. Jade har traditionellt varit ett material som främst uppskattats i Asien och framförallt Kina men de senaste deceniernas prisutveckling och uppmärksamhet har skapat intresse även bland köpare i Europa och USA. Det har alltså blivit fler som är intresserade av jade samtidigt som det visserligen bryts mer jade än någonsin men förhållandet högsta kvalitet till den sammanlagda mängden brutet material minskar och den jade som håller högst kvalitet fortsätter vara enormt eftertraktad.

Inga larm om syntetisk jade har förekommit men det är snart 30år sedan syntetisk jadeite tillverkads för första gången i en Belt liknande hpht process och den syntetiska jadeiten är inte helt enkel att skilja från naturlig vilket är något man bör vara medveten om inför framtiden.
Etiketter: jadeit hpht jade belt

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln