Hel eller halvädel?

En ofta återkommande fråga man får då man arbetar med ädelstenar är vad skillnaden mellan ädelsten och halvädelsten är. Halvädelsten är en benämning som fortfarande ibland används för benämning av billigare ädelstensmaterial. Begreppet har dock ingen definition och det används heller inte särskillt mycket längre. Halvädelsten har sitt ursprung någon gång under 1800-talet och kan härledas till att olika tullavgifter och skatter gällde för olika material. Detta medförde att försäljare började använda begreppet för att skilja mellan de stenar som var billigare och dyrare att importera och handla med. Fortfarande förekommer skillanden i vissa länder och det är t ex ofta svårare och kostsammare att exportera rubin än granat från länder och fyndorter oavsätt kvaliteten på den specifika stenen.
Diskussionen kring begreppet halvädel dyker upp med jämna mellanrum även i mer avancerade gemmologiska sammanhang. De allra flesta anser att ordet halvädel bör undvikas och det är något som de flesta branschorganisationer arbetar för men uppenbarligen är begreppet väldigt djupt rotat och kommer antagligen förekomma länge till även om det aktivt motarbetas.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln