Ännu mer om cert och sånt

Certifikat och intygsindustrin kan ibland upplevas som en ren bluffbransch. Du kan aldrig få igen pengar du förlorat på att lita på medföljande utskrivna "certifikat", "intyg" eller "värdering" genom att gå till domstol eller liknande. I USA har problemet förekommit i större skala och det är där nu olagligt att sälja t ex diamanter med certifikat som inte överensstämmer med verkligheten. Inom EU är det inte lika tydligt. Har du köpt såkallade "investeringsstenar", ofta certifierade inplastade diamanter eller ädelstenar i ca 2 x 5cm förseglade plastförpackningar kan du räkna med att vara lurad och dessutom har du ingen möjlighet till juridisk åtgärd i och med att den information som medföljt stenarna inte betyder någonting alls.
Certifikat är annars en viktig del av den internationella diamanthandeln. Även om alltför stor vikt ofta läggs på vad som står i enskillda certifikat istället för undersökning av den specifika stenen så är det ändå viktigt för branschen att certifikat stämmer och går att lita på.  Det är ju ändå så att de flesta medföljande certifikat stämmer väl beträffande identitet och gradering både för diamanter, rubiner, safirer och andra stenar. Det som sällan eller egentligen aldrig stämmer är påståenden kring stenens värde.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln