Mer om diamantcert

Martin Rapaport har framstått som en kämpe för standardisering av diamantgraderig och certifiering under hösten 2014. Visst är det välkommet med initiativ som syftar till bättre standard för gradering av diamanter. Det man frågar sig är såklart varför en av de aktörer som tjänar mest på dagens system tar initiativet? Martin Rapaport har hyllat GIAs graderingssystem men prislistpublikationen som bär hans namn använder inte den standarden, till exempel använder Rapaport klarhetsgraden Si3 vilket inte är GIA standard. Si3 används däremot av  t ex av de olika EGL labben vilka Rapaport nyligen bannlyst från sin handelsplats rapnet på grund av att de inte håller internationell "standard". EGL har kontrat med "EGL platinum", ett initiativ av EGL Israel (som tidigare kontrollerade b la EGL South Africa vilket är ett av de hårdast kritiserade labben vad gäller övergradering) samt egen handelsplats liknande den rapnet har...... EGL Platinum erbjuder egna kurser och certifiering av diamantgraderare, vilka standarder de håller sig till vet inte jag men förhoppningsvis väljer de den internationellt vanligast förekommande GIA standarden.
Som eventuella läsare av detta inlägg och tidigare på ämnet rimligen förstår så betyder graderings och värderingscertifikat som medföljer ädelstenar absolut ingenting.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln