Pandora & Pirater

Falsk "Pandora" berlock. Avgjutet original i koppar, brons e liknande som sedan försilvrats och stämplats. Efter minsta lilla polering så skiner den underliggande metallen igenom och avslöjar bedräger Falsk "Pandora" berlock. Avgjutet original i koppar, brons e liknande som sedan försilvrats och stämplats. Efter minsta lilla polering så skiner den underliggande metallen igenom och avslöjar bedräger
Pandora har lyckats bra med att marknadsföra sina berlocker och de fortsätter öppna butiker på nya marknader. Uppenbarligen har de en produkt som är eftertraktad och som röner stor framgång just nu. Som alltid när det går bra för någon kommer det vara många som vill göra liknande saker och det finns mängder med företag och varumärken på området berlocker och några av dessa har även anammat Pandoras gängade variant. Berlocker är verkligen ingen nyhet men Pandora har uppenbarligen ett koncept som tilltalar många. Ju mer framgångsrik och känd man är desto mer av pris och värde ligger i varumärket och när det gäller ädelmetallföremål är stämplar av stor betydelse. Såklart dyker det upp piratkopior av smycken och i fallet Pandora så pågår uppenbarligen en ganska stor verksamhet som går ut på att gjuta av originalberlocker i koppar, brons eller liknande som sedan försilvras. Pandora stämplar sina produkter både med 925 och ALE (vilket också betyder sterling silver) Piratkopiorna har också dessa stämplar men i och med att de inte består av silver helt igenom så ser man ofta att den tunna silverbeläggningen flagnat (se bild) eller att mörka fläckar syns. Försäljare av falska pandoraberlocker försöker förklara dessa mörkare områden med att silvret oxiderat vilket ju såklart är svårt för gemene man att ifrågasätta. Det är alltså långt ifrån att bara exklusiva märken som t ex Gucci och Chanel som piratkopieras utan även märken som Pandora och Thomas Sabo är ganska hårt utsatta för piratkopiering. Det gäller att som smyckesvärderare känna till alla varianter av piratkopiering som förekommer och branschen behöver vara snabb på att identifiera och informera om nya metoder för både tillverkningsmetoder och identifiereing av piratkopierade smycken. (att känna till tillverkningsmetoderna för både original och kopior gör det betydligt enklare att hitta vägar till identifiering)

Att som egenföretagande eller sk oberoende designer se sina former efterliknade av andra kan vara jobbigt men det är ju något som är och har varit vanligt förekommande i alla tider, det har dock under senaste århundradet blivit allt viktigare att söka patent och varumärkesskydda sig själv och sina produkter.
Det är aldrig kul att se sin egen design få uppmärksamhet i någon annans namn lika lite som det är kul att se sin egen forskning och formuleringar i andras arbeten utan vederbörlig hänvisning.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln