Pezzotait & Morganit

Både pezzotait och morganit är ädelstenar som blivit vanligare och populära under senare år. Det råder dock viss osäkerhet kring materialen och ganska ofta antas båda vara varianter av beryll, ibland påstås de till och med vara samma sak. Detsamma påstås ibland även om bixbit eller röd beryll och pezzotait.
Både morganit och pezzotait tillhör beryllgruppen och morganit är presis som smargd och akvamarin beryll (beryllium aluminium silikat) fast istället för krom, vanadium eller järn är det mangan som orsakar färgen. Pezzotait är ett cesium aluminium silikat som får sin färg genom att beryll och/eller litium ibland ersätter aluminiumatomer. Bixbit eller röd beryll får precis som morganit sin färg av mangan men för att den ska bli röd krävs betydligt större mängd mangan än i morganit. Rosa och röd pezottait påminner utseendemässigt en hel del om rosa och röda beryller men pris och värdemässigt skiljer en del mellan materialen, särskilt röd beryll kan kosta betydligt mer än motsvarande röd pezzotait.
Det är bra att vara medveten om att en stor andel, kanske majoriteten, av all morganit på marknaden fått sin färg på konstgjord väg genom bestrålning och att det är sällan det framkommer i samband med försäljning.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln