Pärliga pärlor, hur vet du vad du ser?

Det såldes örhängen hos Bukowskis härromdagen. Fantastiska naturliga pärlor som du ser mig hålla i handen på bilden. 6 st matchade naturliga pärlor över 15mm är verkligen exklusivt. Dyra blev de också, till och med rekord för något smycke sålt i Sverige med sin prislapp på 5 miljoner+ kronor. Uppskattningen som var gjord låg mellan 1,5-2 miljoner så visst kan man ifrågasätta värderingen men det är så sällsynt med naturliga pärlor av denna dignitet att det faktiskt är mer eller mindre omöjligt att hitta rätt nivå på värdering inför en försäljning.
Priserna på bekräftat naturliga pärlor stiger ganska fort just nu. Detta beror inte bara på att naturliga pärlor är ovanliga i smycken idag men även på att det börjar bli ganska kostbart att göra laboratorieanalyser som bekräftar om en pärla är naturlig eller odlad. Det är ju så att dagens odlade pärlor till utseendet ofta är minst lika bra som odlade och det räcker absolut inte med att titta ner i eventuella borrhål med lupp och tro att man ska kunna bekräfta särskilt mycket.
Är pärlor av högre kvalitet krävs idag ofta både undersökning med röntgen, Vis-Nir/raman spektrografi och till och med DNA analys. Det är alltså så att det inte finns särskillt många laboratorier i världen som faktiskt med 100% säkerhet kan bekräfta att en pärla är naturlig och det kostar en del att få intyg. Detta hjälper till att hålla priserna på bekräftat naturliga pärlor uppe.
Själv håller jag på att värdera ett antal smycken där pärlorna sannolikt (proveniens, samanhang, skick+ vad jag själv kan bedöma) kan vara naturliga men kvalitet och storlek gör att kostnaden för en ordentlig undersökning är svår att motivera för kunden.
Var går i ditt tycke  kriteriegränsen för att potentiellt naturliga pärlor ska vara värda att skicka till ett specialicerat laboratorium kontra värdet om de är odlade? Hur motivera kostnadsrisken för kunden?

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln