EGL- när historien går mot sitt slut.

EGL har tagit åt sig av den kritik de utsatts för senaste året och det är ju bra. EGL Israel som är någon form av övergripande ansvarig för alla EGL labb (utom EGL-USA)  håller på att reda ut vad alla olika EGL labb håller på med vad gäller utfärdanden av certifikat och intyg. Vissa, t ex EGL international och EGL south africa kommer som det verkar att läggas ner, eller åtminstonne inte få heta EGL längre på grund av att de utfärdat så stora mängder med certifikat där diamanterna är övergraderade. EGLs talesperson Menahem Sevdermish, har i intervjuer sagt att alla EGL labb ska hålla sig till den standard Guy Margel satte för 40 år sedan.
Några definitioner för hur Guy Margel graderade diamanter har jag inte sett men Sevdermish vaga försvar och påståenden och generaliseranden kring att man i europa är mer "generös" kring färggradering är ju såklart inte sant, bara att jämföra med Cibjo, Scan DN och IDC så ser man att färggraderingsstandarden är minst lika hög som hos GIA och i praktiken nästan alltid högre än hos EGL Israel. Jag har själv träffat herr Sevdermish och även på plats på diamantbörsen i Tel Aviv frågat handlare hur de använder EGL certifikat i förhållande till GIA certifikat. (nästan alla företag med bas på börsen i Tel Aviv erbjuder både GIA och EGL certifikat för sina stenar) Ytterst få stenar har GIA cert men kan få det om kunden betalar kostnaden för att skicka den till USA men att få EGL cert till sin sten kostar nästan ingenting. Skälet till skillnaden beror till stor del på att EGL har ett graderingslabb i samma hus som diamantbörsen i Tel Aviv medan de stenar som ska GIA certifieras skickas till New York. De går dessutom ganska fort att få det utfärdade EGL certifikatet i handen om man är på plats i Tel Aviv.
Sevdermish är i mina ögon något av en pajas men han har ändock utöver sitt engagemang i EGL även till stor del varit delaktig i utvecklandet av Gem-e-wizard, (Störst och mest cred kring gem-ewizard vill jag ge Guy Borenstein), som är ett färggraderingssystem för ädelstenar som är tänkt att fungera online och överbrygga skillnaderna hos olika bildskärmar.
Nåväl, EGL International, EGL Southafrica, EGL Antwerp m fl ligger i dödsryckningar. Sevdermish hoppas att EGL Platinum ska rädda vad det nu är som ska räddas av EGL. 
Den som lever får se.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln