Diamantfynd i Jämtlandsfjällen.

Igår spreds nyheten om fynd av diamanter i Jämtlandsfjällen. Det rör sig alltså inte om några diamanter som är av intresse för ädelstensmarknaden men fyndet kan ändå vara intressant. Dessa väldigt små diamanter har bildats när kontinentalplattor kolliderat och under väldiga krafter trycks delar av jordskorpa ner mot magman vilket gör att den börjar smälta. Diamanter som bildats på samma vis finns även i t ex Norge. Diamanter av ädelstenskvalitet bildas på helt annat vis på mer än 140 kilometers djup på platser där tryck och temperaturförhållandena är de rätta. Dessa diamanter förs sedan upp till jordytan genom vulkanisk aktivitet.
Diamanter kan även bildas då en meteorit slår ner, förutsatt att det finns kol närvarande och att rätt tryck och temperaturförhållanden uppstår under tillräckligt lång tid för att kristalliseringen ska hinna komma igång. Dessa "impact diamonds" är även de väldigt små och har inget intresse som ädelstenar. Även ute i rymden kan diamanter bildas då himlakroppar krockar.
Det femte sättet diamanter kan bildas på är såklart då de tillverkas av människor!
Etiketter: diamant, diamanter

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln