Fossil som ädelstenar.

Ädelstenar kan bildas genom många olika processer. De flesta ädelstenar tillhör mineralriket men det finns en hel del material som har sitt ursprung någonstans mitt emellan mineral och biologi. När det talas om fossil tänker nog de flesta på t ex dinusaurieben eller växter som fått sin form bibehållen genom att det bildats nya mineral vilka ersatt de biologiska materialen men behållit den ursprungliga formen hos t ex en snäcka, fisk eller ett blad.

Inom ädelstensvärlden är bärnsten det mest kända fossilet. Bärnsten är från början kåda som bevarats genom årmiljoner i forhållanden med låg syrehalt. Det viktigaste fyndområdet för bärnsten är Östersjöområdet, framförallt baltikum, Ryssland och Polen men det hittas även en hel del bärnsten i Sverige.

Andra fossil som används inom smyckesområdet är ammonit, en fossiliserad snäcka som ibland har ett nästan opalliknande skimmer och ibland blivit ersatt av pyrit, båda varianterna är populära i smycken. Då den har flerfärgat skimmer kallas den för ammolit. Fossileserat elfenben från både elefanter, mamut och mastodont används också i smycken, det är bra att känna till hur fossiliserat elfenben identifieras och skiljs från färskt i och med att det förekommer många handelsrestriktioner kring elfenben.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln