Pärlor & Pärlodling.

Odlade pärlor slog igenom som produkt i början av 1900-talet. Det var i Japan tekniken att plantera in störande objekt som satte igång pärlemoproducerandet i ostron utvecklats av Mikimoto, ett ännu idag dominerande företag på området odlade pärlor av hög kvalitet.
Odlade pärlor har ett direkt samband med utvecklandet av gemmologi som ämne. De första gemmologerna ägnade sig till allra största delen åt att identifiera och skilja naturliga och odlade pärlor från varandra. Pärlodling och utvecklingen av odlingstekniker och den följande kvalitetsförbättringen har allt sedan dess varit ett stort intresseområde inom gemmologin. Från början använde man endoskop för att se igenom borrhål i pärlor för att se om där fanns någon konstgjord kärna. Röntgen användes också väldigt tidigt för att skilja odlade och naturliga pärlor.
Idag är tekniken för pärlodling så sofistikerad att det kan krävas ganska stor erfarenhet och kunskap för att skilja odlade och naturliga pärlor åt. Även om de flesta pärlor någorlunda lätt kan identifieras med 10x förstoring och ett direkt ljus så är många odlade pärlor idag så lika naturliga att de mest avancerade laboratorierna använder en hel serie mer eller mindre avancerade metoder, först visuell undersökning följd av någon form av röntgen sedan undersökning i högre förstoring följt av spektrografi, framförallt VIS-NIR men ibland även RAMAN, och slutligen DNA-analys för att med säkerhet fastställa om pärlor av hög kvalitet är naturliga eller odlade.
Att en pärla är odlad betyder inte alls att den skulle vara värdelös, välmatchade collier av odlade söderhavspärlor har sålts för många miljoner kronor på auktion. Generellt är det ändå så att naturliga pärlor är ännu dyrbarare och ett ytterligare skäl till att det kan vara viktigt att kunna bekräfta om pärlor är naturliga eller odlade är att det faktiskt finns platser och länder, t ex Bahrain, där det inte är tillåtet att handla med odlade pärlor. Skälet till Bahrains ställningstagande är att det finns vilja från de styrande att återupprätta den en gång så fantastiska pärlproduktion som skedde vid stränderna kring persiska golfen. Hur det går med det vet jag inte men ostron är väldigt känsliga mot föroreningar så förhoppningsvis kan pärlindustrin hjälpa till med påtryckningar inom miljöområdet i stater som annars är väldigt glada för sin olja.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln