Falska diamantcertifikat i omlopp.

Det har senaste veckan uppmärksammats att det förekommer förfalskade GIA certifikat för diamanter. Falska certifikat är något som dyker upp då och då. Denna gång handlar det om stenar på flera carat som enligt certifikaten är obehandlade men i verkligheten är HPHT behandlade stenar som slipats till samma form och storlek som helt obehandlade diamanter. Man har alltså kopierat stenar som finns i verkligheten och har certifikat från GIA. Trots att det verkar finnas en hel del resurser bakom bedrägeriet så har bedragarna inte varit särskilt noggranna, bilderna är mindre skarpa än i originalcerten och det förekommer stavfel, de har till och med lyckats stava både ordet "diamond" och "grading" fel. Trots så uppenbara fel som stavning så lyckas de ändå använda dessa falska certifikat och prångla ut falska stenar till köpare.
Hur kan detta komma sig? Bedragare behöver inte ens kunna stava för att lura till sig mycket stora summor pengar i den här branschen. Är diamanthandlare analfabeter som inte kan undersöka diamanter själva och till 100% litar på medföljande papper? Hur ser det ut i nästa led? Hur många smycken innehåller behandlade stenar utan att varken nuvarande ägare, guldsmeden eller grossist vetat om att diamanten inte är vad den borde bara på grund av att litar på medföljande certifikat, tydligen ofta utan att ens läsa det? Hur många av dessa smycken har redan kommit ut på andrahandsmarknaden?

Det pågår i USA flera rättsfall med anknytning till diamantcertifikat och den första domen föll häromdan. Resultaten av dessa verkar bli förlikningar som inte offentliggörs och att alla parter är nöjda... Resultaten tycks alltså bli att det faktiskt inte spelar någon roll vad som står i certifikat som medföljer stenar. Detta gör ju såklart att det är än mer nödvändigt för alla som handlar med diamanter i någon form att själva skaffa kunskap om gradering och hur man ser om diamanter är naturliga, syntetiska eller behandlade.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Etikettmoln

Senaste kommentarer

Bloggarkiv