Betyder expert kunnig?

Såg ett avsnitt av engelska antikrundan nyss och de hade en liten tävling där det gällde att prismässigt rangordna tre pärlhalsband bestående av imiterade pärlor, odlade pärlor och naturliga pärlor. Såklart var de naturliga dyrbarast och lika självklart så gissade de flesta besökare och även programledare fel om vilken som var dyrast.
Löjligt och pinsamt var dock att behöva lyssna på den såkallade "experten" som uttalade sig om hur odlade och naturliga pärlor identifierades. Odlade pärlor behöver inte alls vara tyngre än naturliga och de behöver absolut inte ha sämre yta vilket påstods i programmet. Dessutom påstods att naturliga pärlor bildas då sandkorn kommer innanför skalet på värddjuret vilket ju är en myt, det är oftast parasiter av olika slag som utlöser den försvarsmekanism som bildar naturliga pärlor.
Den "expert" som användes i programmet slutade uppenbarligen ta till sig ny information någon gång på 1970-talet vilket borde gjort honom arbetslös för länge sedan om branschen fungerat ordentligt men tyvärr är det fortfarande så att det är lätt för vissa att snöa in på sina områden och sluta se vad som händer i den snabbt föränderliga ädelstensbranschen men ändå anses som någon form av auktoriter. Detta beror förstås på att det är alldeles för lite ifrågasättande kring ädelstenar vilket grundar sig i både rädsla, okunskap och bristande förmåga till kritiskt tänkande hos alltför många handlare, guldsmeder och slutkunder.
Ju kunnigare kunderna är desto större är viljan att betala högre priser för bra kvalitet och naturliga stenar, dock förutsatt att den de köper av åtminstonne ger intryck av att veta vad hen säljer.
Skärning branschen!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln