Keshipärlor

Vid pärlodling händer det ibland att ostronet förskjuter inplantatet som är tänkt att bilda en pärla. Ofta blir det helt enkelt ingen pärla alls i det ostronet men ibland så blir bitar av inplanterad mantel kvar innanför skalet. Det som händer är att en pärla börjar växa till av "misstag". Då dessa pärlor bildas i ostron kallas de Keshi pärlor och består i motsats till de odlade pärlorna helt av pärlemo. För pärlodlarna är keshi pärlor inte något man vill ha, de kan nästan jämföras med ogräs. Faktum är dock att många keshipärlor blir ganska stora, 8 mm och större är inte helt ovanligt, och är ibland av ganska hög kvalitet. De består precis som naturliga pärlor helt av pärlemo och får från vissa ostronarter t ex pinctada maxima som används för att producera söderhavspärlor en djupare lyster och starkare övertoner än odlade pärlorna från samma ostron. Keshipärlor har alltså precis som andra pärlor en plats på ädelstensmarknaden. Odlingstekniken utvecklas dock och det är allt färre ostron som förskjuter implantat vilket fått med sig att det bildas allt färre keshi pärlor, samtidigt har intresset för dem ökat vilket påverkat priserna.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln