Om blå färg i kvarts.

Blå kvarts får sin färg genom förekomsten av väldigt små inneslutningar av mineralet riebeckit vilka orsakar rayleigh spridning av ljus, alltså att ljusvågor reagerar på laddningen hos partiklar vilka är betydligt mindre än ljusvågorna. Även inneslutningar av fibrig riebeckit, magnesio-riebeckit, aerenit och indigolit kan ge blå färg men det är då inneslutningarnas färg man ser och eftersom all naturlig blå kvarts färgas av inneslutnigar är den aldrig helt transparent.

Polykristallin kvarts får blå färg av blå fiberliknande inneslutningar av dumortierit. På konstgjord väg kan färglös kvarts bestrålas med Au partiklar för att skapa färgcenter vilka ger blå färg och helt transparenta stenar. Hawks eye, den blåaktiga varianten av tigeröga, får sin blå färg av crocidolitfibrer vilka i motsats till det gulbruna tigerögat ännu inte helt ersatts av kvarts.

Etiketter: kvarts

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln