Diamanttyp & UV transparens.

Att kunna ta reda på vilken typ en diamant tillhör är ett viktigt steg för att kunna avgöra om diamanten är naturlig, behandlad med HPHT eller är av syntetiskt ursprung. Ett relativt enkelt test är att ta reda på om diamanten är transparent för kortvågigt UV-ljus.
Om en diamant är transparent för kortvågigt UV-ljus tillhör den antingen TypII eller TypIaB. Det gröna skenet i bildens nedre del betyder att stenen är transparent för kortvågigt uv-ljus och tillhör någon av ovan nämnda typer. Detta betyder i sin tur att diamanten (om den är färglös) behöver testas ytterligare för att se om den är syntetisk eller utsatt för HPHT behandling. Är en färglös diamant inte transparent för kortvågigt UV-ljus betyder det att den är naturlig och obehandlad. För färgade diamanter gäller dock andra sanningar.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln