Rapnet tar bort EGL certifikat från sin handelsplats.

Från och med 1 oktober kommer Rapnet, en av de större diamanthandelsplatserna, inte längre sälja diamanter med certifikat utfärdade av EGL. Detsamma gäller hos Polygon och fler väntas göra detsamma. Skälet till det är att EGL inte följer internationell standard då de graderar diamanter. Om de hade valt en egen terminologi hade de kanske varit ok men i och med att EGL envisats med att använda D-Z skalan för färg men valt att gradera stenarna med bordet uppåt så har det orsakat stor osäkerhet och förvirring hos både diamanthandlare, guldsmeder och privatpersoner eftersom att en sten graderad t ex E hos EGL hos de flesta andra skulle fått graden H och därmed ett betydligt lägre värde.
Det är dessutom så att olika EGL labb graderar ganska olika sinsemellan. EGL USA anses t ex vara närmare internationell standard än EGL International. Det gäller alltså att vara väldigt väl insatt i hur diamantgradering går till samt att känna till vilken standard de olika graderingsinstituten använder sig av. Bäst och säkrast är såklart att själv ha tillräcklig kunskap för att gradera diamanter så man slipper bry sig om certifikat alls.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln