Cubic zirkon belagd med syntetisk Moissanit.

Det har nyligen påträffats cubic zirkon som belagts med tunna lager syntetisk moissanit på ädelstensmarknaden i Indien. Skälet till att belägga cz med syntetisk moissanit skulle visserligen kunna vara för att hävda att stenen blir mer slittålig, alltså samma argument som de som belägger cz med lager av syntetisk diamant använder. I det här fallet rör det sig dock antagligen om rena bedrägeriförsök då de stenar som belagts med syntetisk moissanit också verkar testa som moissanit, alltså inte som med de diamantbelagda cz vilka har så tunnt lager diamant att det inte lurar vanliga elektroniska diamanttestare.
Syntetisk moissanit är ganska mycket dyrare än cubik zirkon så här finns ett vinstintresse. Är stenarna lösa så skiljer densiteten mycket och det är inte svårt att ta reda på om stenen är cz eller "äkta" syntetisk moissanit. Kan dock bli lurigt att identifiera infattade stenar, dock borde avsaknaden av moissanitens tydliga dubbelbrytning och karraktäristiska inneslutningar vara ett varningstecken.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln