Smaragd och ursprung

Smaragd har ansetts vara den av de mest populära ädelstenarna vilken varit lättast att ursprungsidentifiera, alltså se var den geografiskt kommer ifrån. Tittar gemmologen i sitt utbildningsmaterial betyder t ex aktinolitnålar en sak, tvåfasinneslutningar något annat och trefasinneslutningar att stenen är från Kolombia. Detta var sant då antalet smaragdfyndigheter var betydligt färre än idag men som det ser ut nu så finns många olika fyndigheter där smaragderna har liknande inneslutningar som i t ex kolombia och det blir alltså allt svårare identifiera dem utan att ha tillgång till senaste forskningen på området.

Smaragder från Mushakasi i Zambia har flerfasinneslutningar liknande de Kolombianska. Att se skillnad är svårt, de zambianska är mer oordnade men krävs stor erfarenhet för att med säkerhet skilja dem från varandra. Även smaragder från Davdar i Kina uppvisar stor likhet vad gäller inneslutningar med smaragder från Kolombia.
Visst är det rimligen så att det i många fall är möjligt att avgöra geografiskt ursprung för smaragder genom visuell undersökning men då det inte går att göra genom traditionell optisk undersökning bör man vända sig till någon med extra stor kunskap och utrustning för just ursprungsidentifiering av smaragder.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln