Sardonyx & Peridot, Augustis månadssten.

"Wear a sardonyx or for thee,
No conjugal felicity;
The August-born without this stone,
`Tis said, must live unloved and lone."

Traditionellt så är Sardonyx månadssten för Augusti. Denna sten har dock av ledande juvelerarförbund bytts ur till Peridot vilket är en betydligt mer lätthanterlig sten i samanhanget då det inte är helt lätt att veta vad Sardonyx egentligen är.
Sardonyx kan sägas vara en kombination av olika material inom kvartsfamiljen. Sard är den mer brunaktiga varianten av karneol som i sin tur är en orange variant av polykristallin kvarts, alltså kalcedon. När karneol bryts är den ofta brun men efter att ha fått exponeras för solstrålar i ca 6 månader får den sin orangea färg. Denna metod förekommer sedan länge i Indien men i många alluviala fyndigheter på andra platser har karneol sin färg redan då den bryts. Både Sard och karneol uppträder ibland bandad tillsammans med onyx. Tillsammans alltså en variant av Agat. Den svarta onyxen är ovanlig och det är sällsynt att hitta blandningen onyx och sard eller karneol i tillräcklig mängd för att behovet för hela kollektioner med materialet ska kunna marknadsföras. Peridot är en betydligt enklare sten att använda i kollektioner och för massproduktion då den har relativt små variationer i färg och dessutom är ganska billig.


(Onyx används frekvent även som handelsnamn för diverse kalcit/marmor varianter som visst kan vara vackra men inte har någonting alls, varken färg, fysiska egenskaper eller värde, gemensamt med verklig onyx.)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln