Var tar all Bärnsten vägen?

Var tar all bärnsten vägen? Under årtionden har tonvis med bärnsten brutits längs östersjöns östra stränder vilken bearbetats i fabriker i framförallt Kaliningrad, Litauen och Polen. Det är i östra Östersjöområdet 90% av all bärnsten av ädelstenskvalitet bryts. Det pågår dock något märkligt där. De fabriker i Kaliningrad som producerar bärnstensföremål har sagt upp stora delar av sin personalstyrka på grund av att de inte har tillgång till bärnsten av samma kvalitet som tidigare. Fabriker i Litauen och Kaliningrad har till och med importerat bärnsten från b la Ukraina för att kunna upprätthåla produktionen. SJälva brytningen har inte minskat så hur har det blivit såhär?
Smugglingen av bärnsten mellan Ryssland och Polen har ökat enormt senaste åren, från några 10-tals kilo till hundratals kilo per år. Dessutom köper kinesiska företag all nybruten bärnsten de kan komma över. Fabrikerna i Litauen och Kaliningrad vilka i första hand tillverkat produkter för exportmarknaden har tvingats till stora nedskärningar.
Den bärnsten som nu importeras för förädling i Kaliningrad, baltländerna och Polen kan alltså vara importerad från t ex Ukraina och länder som visst har bärnstensfyndigheter men inte alls av samma kvalitet som det baltiska då fyndigheterna består av betydligt äldre material än det som hittas längs Östersjöns stränder.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln