Rubin, Ädelstenarnas drottning, månadssten för Juli.


"The glowing ruby shall adorn,
Those who in July are born;
Then they'll be exempt and free
From love's doubts and anxiety."


Rubin är den röda varianten av mineralet korund. Den består alltså av ett av de hårdaste material som finns vilket gjort den till ett viktigt material inte bara som ädelsten utan även inom industrin i form av slipmedel och glidlager men rubin har även använts till lasrar. Rubin har använts som smyckessten väldigt länge och är än idag en av de mest populära ädelstenarna. När man köper en rubin så måste man idag vara medveten om att det är väldigt få rubiner som är helt naturliga, alltså bara sliade efter att de hittats. Rubin är alltså en sten som ofta utsätts för olika typer av behandlingar för att bli mer attraktiv. Man har behandlat rubin med värme sedan faraonernas tid och under 1900-talet så utvecklades värmebehandlingen med modern teknik så att andra ämnen kunde tillsättas för att förbättra färgen eller fylla ut sprickor. Behandlandet av rubin är idag så vanligt att det är en minoritet av rubiner som är helt naturliga. Det är stor skillnad i pris på helt naturliga obehandlade rubiner och de som behandlats. Det man verkligen bör känna till är att stora mängder rubin på ädelstensmarknaden idag faktiskt egentligen inte ens är rubin utan en produkt där rubinpulver blandas med blyglas vilket alltså blir en helt annan produkt vilken har mycket lågt värde. Dessa ”glasrubiner” är betydligt skörare än naturliga och lämpar sig inte alls lika bra som smyckessten. Vid identifiering av dessa stenar så är de flesta konstanter och optiska egenskaper gemmologen letar efter desamma som för naturliga så det gäller att veta hur man genom visuell undersökning ser om rubinen till viss del består av glas. Det finns dessutom mellanting mellan dessa glaskompositer och naturliga rubiner, nämligen olika typer av fluss eller glasfyllningar av naturliga rubiner som fått enstaka sprickor fyllda med t ex borax eller blyglas. Dessa stenar är då till största delen naturliga och värderas något lägre än om rubinen bara vore värmebehandlad.

Det produceras idag stora mängder rubin på konstgjord väg. Dessa syntetiska rubiner används främst inom industrin och som lager i t ex mekaniska ur och klockor.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln