Pärlan - månadssten för Juni.

"Who comes with summer to this earth,
And owes to June her hour of birth,
With ring of agate on her hand
Can health, wealth, and long life command."


Som synes i utdraget av dikten som följde med publiceringen och lanseringen av den gregorianska kalendern så var det agat som från början var månadssten för juni. Senare har dock pärlan utsetts till månadssten för Juni. Pärlor är en av de ädelstenar som använts längst som dekoration av människan och den dyker upp i många sammanhang och kulturer genom männsklighetens historia.
Det finns många varianter av pärlor och idag är det i stort sett helt uteslutande odlade pärlor som förekommer i smycken. Vanligast är sötvattenspärlor odlade i Kina, dessa pärlor blir hela tiden av allt bättre kvalitet och man kan köpa ganksa fina pärlhalsband till låga priser. Vill man ha lite högre kvalitet så väljer man saltvattenpärlor, t ex svarta Thaitipärlor eller vita eller guldfärgade söderhavspärlor. Helt naturligt bildade pärlor är mycket ovanligt och det är främst om man håller på med antika smycken man stöter på helt naturliga pärlor. Pris och värdemässigt liggerer naturliga pärlor väldigt mycket högre än odlade även om de utseendemässigt faktiskt inte behöver vara finare.De allra dyrbaraste pärlorna säljs vanligen via stora internationella auktionsfirmor som Christies och Sothebys men även i Sverige kan man sälja dyra pärlor, Bukowskis i Stockholm sålde för några veckor sedan en pärla för över 3 miljoner kronor vilket är rekord i Sverige.
Vad gäller månadssten för Juni förekommer på senare tid även alexandrit istället för pärla och agat. Det är ju så att utnämnandet av månadssten till stor del beror på kommersiella krafter inom AGTA, en amerikansk handelsorganisation inom ädelstensområdet.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln