Mer EGL vs andra diamantgraderare.

För att förtydliga skillnaden i färggradering hos GIA och EGL så är det såklart så att skälet till att färggraderingsbetygen är så olika till största delen beror på att EGL graderar "face up" medan GIA och i stort sett alla andra graderar färg "face down". Detta gör att EGLs stenar värderas betydligt lägre än andra med samma färggradering.
Varför är det så? Jo, EGL försvarar sig med att stenen ju ändå bara används med bordet uppåt så för kunden spelar det ingen roll om en diamant är graderad g-d av t ex GIA, face up är den ju ändå nästan alltid G till D. Detta håller få andra med om. Till dessa andra hör även jag, det är så otroligt få diamanter som är helt färglösa men skulle EGLs princip tillämpas vore färglös faktiskt ganska värdelös. De som handlar diamanter på G och bättre betalar gladeligen mångdubbelt för att få yppersta kvalitet utan att det faktiskt behöver synas, man vill helt enkelt ha det bästa och mest unika. Helt färglösa diamanter är precis vad denna kundgrupp eftersträvar och skulle EGL få råda skulle den kundgrupp som betalar rekordpris för diamanter försvinna iom att det faktiskt inte skulle finnas några unika stenar alls längre.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln