EGL vs GIA

Alla som handlar med diamanter är väl medvetna om att certifikat kan betyda olika saker beroende på vem som utfärdat dem. Tydlig skillnad ser man på stenar som certifierats av GIA och EGL. EGL stenar med hög gradering är betydligt billigare än GIA stenar med samma gradering. Detta är irriterande och dåligt för konsumenter.
Varför är det då så att olika institut kan ge så olika graderingar? Att gradera diamanter borde inte vara särskillt svårt, det finns till och med en ISO standard för det. Skälet till att det ofta är så stor skillnad mellan just EGL och GIA beror på att de definerar färglöshet aningen olika. Förenklat kan man säga att EGL gör färggradering efter hur stor avsaknaden av gula toner är medan GIA graderar efter den totala avsaknaden av färgtoner som t ex gul, brun och grå. GIA stenar är med rätta högre prissatta än EGL stenar med samma gradering. Denna problematik har tidigare berörts i denna blogg angående GIA och HRD certifikat. Man bör alltså vara ganska väl insatt i diamantgradering och certifieringsstandarder innan man köper dyrbarare diamanter.
Etiketter: diamantgradering gia egl

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln