Gemmologi -är det vetenskap?

Gem-A har gjort om upplägget av Journal of Gemmology. Kul och bra att den återigen kommer publiceras kvartalsvis.
I nyhetsutskicken kring det nygamla upplägget av tidningen så används dock formuleringar i stil med "nu slipper vi akademiskt krångel mm" När det gäller gemmologi så är dock bristen på just akademiker och vetenskapligt tänkande ett stort problem.  För det mesta är det så att en gemmologs bedömning inte är värd mer än t ex en astrolog eller spådams om det kommer till rättslig prövning eller liknande.
 Det är alltså väldigt lätt att kalla sig ädelstensexpert i Sverige iom att det inte finns någon officiell yrkes eller universitetstitel i ämnet gemmolgi i Sverige och heller inte något sanktionsorgan.
Det är mycket enkelt att framstå som duktig på ädelstenar i Sverige då den allmänna kunskapen är väldigt låg både hos privatpersoner och hos branschaktiva guldsmeder, antikvititshandlare och auktionsförättare jämfört med de flesta andra länder.
Efter att ha genomgått några av Gem-As eller GIAs kurser och fått några bokstäver att titulera sig med anses man ofta som expert på både identifiering och värdering av alla möjliga material och smycken från alla tänkbara kulturer och tidsepoker. Det går faktiskt att få flera fina diplom och en titel från GIA (världens mest kända och respekterade gemmologiska institut och utfärdare av diamantcertifikat) utan att ha sett en enda sten eller smycke i verkligheten. Examen sker dessutom online utan någon som helst möjlighet till kontroll om fusk sker. Jag har själv genomgått flera av deras kurser, har titlar och får till och med använda deras logotyp på min hemsida utan att faktiskt ha behövt se en enda sten under deras kontroll. Inom vilket annat ämne kan man få titlar av världsledande institut utan någon som helst prövning av praktiska kunskaper eller övervakade examinationer?
Att Gem-A som redan har den betydligt lättsammare publikationen Gems & Jewellery anser sig nödgade att göra The Journal of Gemmology mer lättsam känns mest sorgligt.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln