Månadssten för Maj - Smaragd

"Who first beholds the light of day
In spring's sweet flowery month of May
And wears an emerald all her life
Shall be a loved and happy wife."


Smaragd är den sten som utsetts till månadssten för maj. Månadsstenar har sitt ursprung i gamla testamentet men som påpekats vid flera tillfällen tidigare i denna blogg så styrs vilka stenar som ska representera olika månader av handelsorganisationer för ädelstenar, främst American Gem Trade Association, AGTA, vilka byter ut och lägger till ädelstenar beroende på bland annat materialtillgång och trender i branschen.
Arons bröstsköld innehåller de stenar som traditionellt utsetts till månadsstenar och där finns en sten som i översättningar av de äldsta texterna kommit att heta "smaragdos". Det har tagits för givet att denna sten är densamma som idag heter smaragd och således har smaragd fått sin plats bland månadsstenarna.
Här finns dock ett problem. Det fanns inga smaragdfyndigeter i de områden som nämns i gamla testamentet vid den tiden. De äldsta  egyptiska fyndigheterna upptäcks någon gång efter år 100 före vår tideräknings början, alltså långt efter att de texter som nämner "smaragdos" skrevs.
Hur det än är med smaragdens kopplingar till gamla testamentet så är smaragd en ädelsten som använts mycket länge och den är en av våra dyrbaraste stenar. Smaragder av bäst kvalitet hittas främst i Kolombia men smaragder av hög kvalitet har länge, kanske till och med före de egyptiska, brutits i Uralbergen i Ryssland. Idag producerar många länder, bland andra Zambia, Brasilien och Pakistan smaragd av hög kvalitet.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln