Sensajournalistik och diamanter.

Det publiceras en hel del artiklar på ämnet diamanter inte bara i fackpress för gemmologi och smyckesbranschen utan även i vanlig media. De artiklar som publiceras i vanliga dagstidningar och liknande tenderar dock att vara starkt sensationalistiska och ganska ofta brister skribentens källkritik allvarligt.
Planeter bestående av diamant är en nyhet som brukar återkomma någon gång per år, senast igår på den spanska nyhetssiten abc.es. Visst kan hela planeter bestå av diamant, de tryck och temperaturförhållanden som krävs är inte ovanliga i universum och diamant är ett ämne som är intressant ur många vetenskapliga aspekter men att journalister som skriver artiklarna så ofta drar löjliga paralleller och förutsägelser om diamantpriser på jorden är bara fånigt. Detsamma gäller de "nyheter" om den stora hemliga diamantfyndigheten någonstans i Sibirien för ett par år sedan vilken påstods innehålla så stora mängder diamanter att världsmarknadspriset skulle sjunka drastiskt. Denna och liknande fyndigheter bildades då meteoriter slog ner på jorden på platser med god tillgång på kol, t ex sedimentära avlagringar innehållande organiskt material. Diamant bildas av kol och kol av organiskt ursprung är mycket vanligt på vår planet. Här en parallell till en annan typ av återkommande "nyhet", nämligen kring de företag som erbjuder servicen att efter kremering av både människor och husdjur använda askan till att skapa en diamant. Levande väsen består till stor del av kol och det finns flera företag med orden diamant och t ex "dna" eller "life" i namnen som tar emot aska från avlidna och använder för att skapa konstgjorda diamanter. Detta har pågått i närmare 10 år och är alltså ingen nyhet längre.
Det är egentligen ganska enkelt att tillverka diamanter på konstgjord väg. Detta har gjorts i drygt 50 år och är en stor industri. Den största delen av den syntetiska diamantproduktionen går till industriändamål. Diamanter används i t ex borrar och sågklingor. När det gäller diamanter som bildats i t ex meteoritnedslag så är det diamanter av industrikvalitet som bildas, dessa stenar har alltså ingenting med ädelstensmarknaden att göra då de är väldigt små och saknar ädelstenskvaliteter i form av klarhet och färg. Detsamma gäller de planeter som det rapporteras om, de begränsade undersökningar som kan göras visar att de troligen inte alls handlar om diamant av de kvaliteter ädelstensbranschen är intresserad av.
De diamanter som tillverkas på konstgjord väg, är de då något "hot" mot smyckesdiamantmarknaden? Nej det är de inte. Ännu så länge är syntetiska diamanter max bara ett par procent av den totala diamantomsättningen men detta väntas öka. Jämför man med rubin så tillverkas enormt stora mängder syntetisk rubin för ädelstensmarknaden och det är något som hållit på i 100 år utan att påverka priset på naturliga rubiner, antagligen är det tvärt om i och med att rubin blivit mer känd och tillgänglig än den vore om bara naturligt material fanns. Priset skiljer dock avsevärt på rubiner och diamanter om de är av naturligt eller syntetiskt ursprung. Med rätt utrustning och kunskap kan man dock identifiera och skilja ut alla syntetiska diamanter och rubiner från naturliga. Detta är något som visserligen kostar en del ibland men egentligen inte är särskillt svårt.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln