Dagens Industris nya lågvattenmärke.

Dagens Industri lyckades häromdagen med ett nytt lågvattenmärke vad gäller okunskap om ädelstenar och gemmologi. I en artikel med rubriken "Världens dyraste diamanter" följer en lista som man tror är ett skämt. Visserligen är en av stenarna en diamant men inte den dyraste. "Diamanten painit hittades på 50-talet i Burma..." den formuleringen och liknande som "jadeitdiamanten" gör såklart att man måste ifrågasätta tidningens kunskaper om råmaterial över huvud taget. Artikeln är rent vilseledande och skulle samma formuleringar ske i samband med försäljning skulle brott ha begåtts.
Att okunskapen är stor kring diamanter och ädelstenar inom journalistkåren är allmänt känt. Visst kan man ha viss förståelse för att carat stavas med k någon gång ibland men att ett så uppenbart fel återkommer i i stort sett varje artikel som skrivs om diamanter och ädelstenar är faktiskt en liten skandal. Det är faktiskt lika dumt att stava carat med k när man talar om vikt som att använda % när man menar kilo.

Här en länk till artikeln, trots att den har redigerats är den ändå full av dumheter: http://www.di.se/artiklar/2014/4/22/varldens-dyraste-diamanter/

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln