Pallasit & Peridot

Peridot är en ganska populär och vanlig ädelsten som sällan kostar särskillt mycket. Det finns dock en typ av peridot som är väldigt dyrbar och kostar många tusen kronor per carat och det är den peridot som hittas i vissa typer av meteoriter. Dessa peridoter bildades i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter och kan vara äldre än våra äldsta diamanter, alltså långt över 3 miljarder år gamla. De meteoriter som kan innehålla peridot är en typ av järnmeteorit som kallas pallasit och består till största delen av järn men ibland har transparenta olivinkristaller som kan fasettslipas.
När dessa extremt sällsynta stenar som sällan når upp till en carat sitter infattade i ett smycket ser man ingen skillnad på dem och "vanlig" peridot men med hjälp av förstoring ser en gemmolog att inneslutningar ser olika ut beroende på stenens ursprung. Finns inga inneslutningar krävs betydligt mer avancerad utrustning i form av spektrografi (FTIR) och röntgen (XRF, EDXRF) som kan spåra spårämnen som t ex nickel.

"Pallasit" som dessa peridoter ibland lite felaktigt kallas är stenen för de som vill ha något verkligen exklusivt utan att det behöver synas för mycket!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln