Nytt nys om smaragder

Det har nyligen publicerats en artikel hos rough-polished.com med påståenden som fått stor uppmärksamhet och spridning internationellt. Det påstås i artikeln att det tillverkas stora mängder syntetisk smaragd som är så bra kopior av naturlig att gemmologiska laboratorier inte kan se skillnad, produkten är så bra att den till och med kan kopiera egenheter som finns hos t ex kolombianska smarager så bra att det inte går se skillnad mellan naturliga stenar och deras syntetiska produkt. I artikeln hänvisas till den ukrainska smaragdkartellen och hur den påstås sälja syntetiska smaragder till indiska inköpare. Smaragderna är väldigt lika naturliga och man kan alltså till och med i tillverkningsprocessen anpassa egenskaper hos stenarna som gör att de får egenskaper som tillhör vissa specifika gruvområden.
Detta låter ju fantastiskt men är såklart rent nys och det hela ligger på samma nivå (marknadsföring eller andra syften?) som de företag som för några år sedan påstod att de genom att använda rester från slipning av naturliga rubiner, safirer och smaragder kunde smälta om slipresterna och skapa nya stenar som till och med hade naturliga inneslutningar. Jag undersökte själv många sådana stenar från ett indiskt företag för ett par år sedan i Tyskland och de visade alla såklart tydliga tecken på syntetiskt ursprung. Mina observationer gjorde företagets representant på plats minst sagt upprörd, inte kunde väl ett välrenommerat företag undanhålla sina försäljare viktig information?

Etiketter: smaragd

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln