Månadssten för April - Diamant!

"She who from April dates her years,
Diamonds shall wear, lest bitter tears
For vain repentance flow; this stone,
Emblem of innocence, is known."

April har fått diamant som månadssten och enligt poemet ovan så får de som är födda i april det lättare om de bär diamanter. Mycket bra formulering i marknadsföringssammanhang.
Diamant är den viktigaste ädelstenen, den är mest känd och omsätter många gånger mer pengar än alla andra ädelstenar tillsammans. Diamant är en av de ädelstenar som använts längst av människan men det är genom marknadsföringskampanjer av företaget DeBeers under hela 1900-talet som diamant fått den ställning den har idag på ädelstensmarknaden. "A diamond is forever" är nog den mest kända sloganen och det ligger en hel del sanning i den. Diamanter tillhör de äldsta föremål som finns på jorden. De bildas djupt nere under jordskorpan på platser där tryck och temperaturförhållanden gör att kol kristallierar på ett sådant vis att diamant bildas istället för till exempel grafit eller att kolatomerna bildar föreningar med andra grundämnen. Diamanter består alltså enbart av ett enda grundämne, kol, vilket är unikt bland ädelstenar. Diamanter används gärna i smycken av guld eller platina, silver anses vara för billigt för att matcha diamanten. Guld och platina har även smidesegenskaper som gör att man kan tillverka mer intrikata och finare smycken än i silver.

När man arbetar som gemmolog är det framförallt diamanter man stöter på i vardagen och det gäller att ha koll på dem. Det viktigaste idag är att vara beredd på att syntetiska och behandlade diamanter börjar dyka upp inte bara i nytillverkade smycken utan även på begagnatmarknaden. Idag är det många företag som lever av att tillverka diamanter till smycken.
1971 undersöktes och graderades den första syntetiska diamanten av smyckeskvalitet av ett laboratorium. Syntetiska diamanter av industrikvalitet hade då tillverkats i nästa 20 år av bland andra ASEA, GE och DeBeers.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln