UV ljus och diamantgradering

UV ljus är som tidigare nämnts ett mycket bra hjälpmedel vid identifiering av diamanter och många andra ädelstenar. För diamanter så är uvljus i olika former dessutom till hjälp då man ska undersöka om diamanter är syntetiska eller har utsatts för vissa typer av behandling för att bli mer attraktiva.
För undersökningar använder man vissa typer av uvljus men uvljus finns även i solljus och i många typer av belysning. Att diamanter ibland fluorescerar i uvljus är bra vid identifiering men diamanter som fluorescerar väldigt mycket värderas faktiskt lägre än andra. Detta på grund av att fluorescensen ger stenen en annan ton eller färg i vissa ljus. Ska man tillverka ett smycke med många diamanter vill man matcha stenarna vad gäller färg och klarhet. Vad som sällan syns i dokumentationen då man köper diamanter är hur mycket de fluorescerar. Bärs ett smycket med många diamanter och någon eller några har stark fluorescens så kommer dessa stenar lysa med ett annorlunda sken vilket kan förta intrycket av smycket.
Fluorescensen är något som graderas allt oftare och det kan vara en bra ide att ställa frågor kring det om man vill matcha diamanter.

Kommentera gärna:

Etikettmoln

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv