UV fluorescens & transparens

Att använda UV ljus är vanlig och en viktig metod då man identifierar ädelstenar. UV ljus fungerar bra på både lösa och infattade stenar vilket är bra. Det är vanligen luminescenseffekter i form av fluorescens och fosforescens man letar efter och då i två olika våglängder inom det ultravioletta spektrat.
UV ljus kan dock användas för en annan typ av test, nämligen om material släpper igenom eller absorberar uvljus. Man kan komma ganska långt i undersökandet av om diamanter är syntetiska eller hpht behandlade eller om färglösa safirer är naturliga eller syntetiska med hjälp av vanlig kortvågigt uvljus genom att lysa igenom stenen mot en fluorescerande bakgrund. Transparensen i kombination med bedömning av fluorescensfärger och eventuell fosforescens är alltså enkla test som i många fall är diagnostiska men som vanligt för det mesta endast ett led i en mängd tester som behöver göras för att identifiera material och eventuella behandlingar. Att testen för det mesta fungerar bra även för infattade stenar är vi som arbetar med identifiering av ädelstenar mycke tacksamma för.
Det tillverkas och saluförs flera ganska dyra instrument som bygger på just uvtransparens för identifierande av eventuella syntetiska diamanter (se tidigare blogginlägg) och nu senast för rubiner. Dessa instrument är ganska dyra och till stor del faktiskt helt onödiga om man har grundläggande gemmologisk utbildning. Intressant vore om någon tillverkare skapade instrument där det fanns en större mängd våglängder att välja mellan, det skulle ge större möjligheter för enskilda att hitta nya vägar till identifiering och ett instrument skulle vara användbart till fler olika material. Fast det är nog så att detta inte ligger i någon instrumenttillverkares intresse iom att förutsättningen för att sälja flera liknande instrument skulle minska.

Kommentera gärna:

Etikettmoln

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv