Färgväxlande Diaspor / Zultanite / Csarite.

Csarite, eller Zultanite som det kallades tidigare, är helt enkelt en variant av diaspor från bergen i västra Turkiet med färgväxlande effekt. Denna variant av färgväxlande ädelsten byter färg från toner av guldgul till rosa beroende på ljusförhållanden. Materialet har goda ädelstensegenskaper med hårdhet kring 6,5-7 och brytningsindex på drygt 1,7. Det är dock den färgväxlande effekten som gör materialet riktigt intressant som ädelsten.

Företaget som idag kontrollerar brytningen heter Milenyum Mining Ltd, då materialet salufördes från 2005 till för något år sedan var det Zultanite Gems LLC som hade monopol för försäljningen. Historien kring färgväxlande diaspor påminner alltså lite om den kring tanzanit. Man vill kontrollera produktion och tillgång genom att ge ett företag monopol.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln