Månadsten för Mars - Blodsten eller Akvamarin?

"Who in this world of ours their eyes
In March first open shall be wise,
In days of peril firm and brave,
And wear a bloodstone to their grave."


Blodsten, en variant av grön jaspis / kalcedon med röda stänk som påminner o blod orsakade av järnoxid, användes redan av Babylonierna som amulett och tidigt ansågs den hjälpa mot blodburna sjukdomar. Blodsten är en av de stenar som ingår i den judiske översteprästens bröstplåt och den nämns flera gånger i gamla testametet och, som synes i citatet ovan, även i samband med lanserandet av den gregorianska kalendern. Det finns även en tradition som menar att "blodet" symbolserar jesus blod vilket gett bärande av stenen en religiös innebörd.
Blodsten har senare fått sällskap av akvamarin som månadsten för mars. Akvamarin är en betydligt populärare och dyrare ädelsten än blodsten vilket gjort att i många samanhang är det bara akvamarin som nämns som månadssten för mars av försäljare, det är helt enkelt mer lönsamt så.

(ibland kallas även hematit för blodsten på grund av sin ofta tydliga röda streckfärg.)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln