Ljustyp & färgväxling.

Sitter och fördriver lördagkvällen med att värdera en alexandrit. Det är kul med färgväxlande stenar även om just denna inte visar mer än 20% färgväxlingseffekt vilket såklart drar ner värdet avsevärt jämfört med om den haft 100%. Man graderar färgväxlande stenar genom att studera vilken färg de har i dagsljus respektive ett ljus som någorlunda motsvarar ett stearinljus. Det är framförallt genom att bedömma skillnaden i färg i de olika ljusen man graderar alexandrit även om såklart nyans, ton och färgmättnad också är viktiga. Alexandriten började användas i smycken under 1800-talets första hälft och då hade man antingen dagsljus eller någon form av eld som belysning och det är dessa ljuskällor som fortfarande ligger till grund för hur färgväxlande stenar graderas och värderas. Det man frågar sig är hur många av dagens alexandritsmycken som bärs i något av dessa typer av ljus? Det är idag sällan smycken bärs utomhus och inomhus är det helt andra typer av ljus som används idag och det är i praktiken nog ytterst sällan en alexandrit eller färgväxlande granat visar sig från sin "bästa" sida (alltså den sida som är bäst enligt rådande värderingskriterier). Är det dags för ny standard för att bedöma färgväxlande stenar? I så fall kanske man borde notera färgen i kanske fem olika typer av belysning?

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Etikettmoln