Svart & diamanter

Svarta diamanter har onekligen funnit sin plats som smyckesten. Det är relativt nyligen svarta diamanter blivit populära även om de visst använts länge och det finns även vissa äldre svarta diamanter som t ex den svarta Orlov.
Vad är då en svart diamant? Jo det är helt enkelt en diamnat med mycket inneslutningar, eller föroreningar om man så vill. En diamant som är helt ren är färglös och transparent som glas. Svarta diamanter är opaka, alltså ogenomskinliga på grund av alla inneslutningar. Det är ytterst sällan en naturlig diamant är svart, det är faktiskt så sällsynt att naturligt svarta diamanter kan bli enormt värdefulla eftersom de är så sällsynta. Hur kommer det då sig att det finns så gott om svarta diamanter i smycken och till salu för låga priser på internet?
Skälet är att de svarta diamanter som saluförs nästan alltid är behandlade stenar, man har alltså tagit en diamant med mycket inneslutningar och sedan värmt och / eller bestrålat den vilket gjort den helt svart och ogenomskinlig. Denna behandling är så vanlig och tas som så självklar att ytterst få försäljare ens bryr sig om att upplysa sina kunder om att stenen faktiskt inte är naturlig. Många av de svarta diamanter som säljs idag består egentligen av mängder av små mikroskopiska diamanter som vuxit samman. Dessa polykristallina diamanter är lite besvärligare att slipa än de som bara består av en kristall och har tidiagare inte använts för smyckesändamål men idag används laser för att slipa dem och de är nu vanliga på smyckesmarknaden. Tidigare användes dessa stenar enbart för industriella ända,
En annan fälla som är lätt att gå i när man tror att man köper en svart diamant är att de ganska ofta faktiskt inte alls är en diamant utan en imitation. Svart syntetisk moissanit och svart syntetisk spinell säljs ofta som svarta diamnter. Pga att det handlar om opaka (ogenomskinliga) stenar kan det vara svårt att identifiera dem korrekt iom att man inte kan mäta t ex ljusbrytning. Svarta diamanter skiljer sig också en del från andra, de har ofta lägre densitet på grund av sina inneslutningar. Dessutom kan svarta diamanter ha annan värmeledningsförmåga än andra diamanter vilket gör att man inte kan lita på traditionella elektroniska diamanttestare, risken är att man felidentifierar stenar som faktiskt är diamanter.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln