Ädelstenar från rymden.

När man talar om sten från rymden tänker de flesta såklart på meteoriter. Meteoriter som innehåller höga halter järn och nickel har använts bland annat i smycken, klockor och som knivblad ganska länge. Man sågar helt enkelt skivor av meteoriten och slipar den. För att få fram det typiska mönstret man ofta ser etsas ytan med syra. Vill man ha en meteorit i en ring är det att rekommendera att den infattas i någon ädelmetall annars kommer meteoriten att rosta och den som bär ringen får ett brunt märke runt fingret.
Det finns även mer traditionella ädelstenar som har sitt ursrung i rymden eller åtminstonne är relaterade till meteoritnedslag. Diamanter finns det gott om i rymden, regelbundet kommer nyheten om upptäckta planeter eller asteroider som består helt av diamant vilket inte är så konstigt som det kanske låter om man vet hur diamanter bildas. Diamanter kan även bildas vid meteoritnedslag, dessa stenar blir dock bara någon millimeter i diameter och är ointressanta för ädelstensmarknaden. De bildas genom det enorma tryck och den temperatur som bildas då en meteorit slår ner. En förutsättning är att det finns kol närvarande som kan kristallisera till diamant. En annan ädelsten som kan bildas då meteoriter slår ner är moldavit och andra tektiter. Moldavit är en form av naturligt glas som bildats genom uppsmältning av kisel och syrerika bergarter då en meteorit slagit ner. Moldavit har fått sitt namn av Moldau i Tjeckien och har en buteljgrön färg, andra varianter är ofta blekare eller gulaktiga i färgen. Det krävs goda gemmologiska kunskaper för att skilja en slipad tektit från slipat glas.
En ädelsten som verkligen kan bildas ute i rymden är peridot. Det finns många meteoriter som innehåller peridot av tillräcklig storlek och kvalitet för att slipas. Även granater kan bildas i rymden genom t ex krockar mellan himmlakroppar men ännu har ingen utomjordisk granat hittats som är tillräckligt stor för att slipas och användas i smycken.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln