Mera Testerite...

GIA, Gemological Institute of America, lanserade härromveckan DiamondCheck, en apparat som kan användas för att detektera syntetiska diamanter. Detta med anledning av de stora mängder melee (små) diamanter som visat sig vara syntetsika men sålts utblandade i paket med naturliga under de senaste två åren. Deras apparat kostar kring 24000 dollar men kan fås billigare eller till och med gratis om du istället anställer GIAs egen personal för att sköta den.
I samband med lanseringen av DiamondCheck avslöjar GIA även att de har identifierat en syntetisk diamant som är typIa. Varför är detta intressant? Jo tidigare har det utgåtts från att alla syntetiska diamanter är typIIa (i alla fall de som faller inom D-Z färgskalan, för fantasifärger gäller andra sanningar).
Det är väl bra att DeBeers liknande maskin som lanserades i höstas och kan leasas för ungefär lika mycket får konkurrens? Skillnaden är att GIAs maskin bara kan undersöka en sten itaget medan DeBeers kan undersöka mängder med stenar automatiskt.
Att DeBeers maskin är automatisk är en stor fördel och sparar säkert massor av tid på de diamantbörser och stora aktörer där hundratusentals diamanter passerar varje dag.
Dessa instrument fungerar så att de antingen godkänner en diamant som naturlig, signalerar att den behöver testas mer eller att det inte alls är en diamant. De testar alltså diamanttyp och kan aldrig säga med säkerhet att en diamant är syntetisk. En enkel typspotter, UV lampa och mikroskåp är alltså precis lika effektiva och betydligt billigare (fast såklart betydligt mer kunskapskrävande...). Hur var det med den skrämmande CVD tillverkade syntetiska typIa diamanten? Den utgör inget problem alls, stenen är en typIaB vilket är mycket ovanligt och den absorberar UV-ljus på samma vis som typIIa stenar. Typspottern visar alltså samma resultat för typIaB stenen som för typII diamanter. Inget definitivt men det kommer tydligt synas att stenen behöver undersökas vidare och det föreligger ingen risk att den identifieras som naturlig.

Känns lite som med moissanittestare, alla har köpt en men den är helt onödig om man vet hur en diamant ser ut. "Testerite" är en skämtsam term som används kring material som marknadsförs hårt med påstådda engenskaper som inte går att identifiera, förutom med just det speciella och dyra instrument tillverkaren själv saluför...

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln