Fenakit tillhör de mindre kända ädelstensmaterialen men har under senare år tack vare nya fyndigheter blivit allt populärare bland ädelstensslipare. Mineralet är färglöst, anisotropt, har hårdhet 7,5 och ett brytningsidex kring 1,65-1,67 och slipade stenar påminner om andra ädelstenar med liknande egenskaer som t ex bergkristall och färglös topas.

Fenakit har dock en mycket intressant egenskap och det är dess värmeledningsförmåga som är väldigt hög, fenakit är ett material man måste lära sig att känna igen om man t ex förlitar sig mycket på elektroniska diamanttestare. Dessa testare mäter ofta just värmeledningsförmåga för att identifiera diamanter men dessa testare blir alltså lurade av fenakit. Fenakit har dock inte samma eld, dispersion, som diamant och har dessutom dubbelbrytning vilket kan ses med enkla gemologiska instrument.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Etikettmoln