Fenakit tillhör de mindre kända ädelstensmaterialen men har under senare år tack vare nya fyndigheter blivit allt populärare bland ädelstensslipare. Mineralet är färglöst, anisotropt, har hårdhet 7,5 och ett brytningsidex kring 1,65-1,67 och slipade stenar påminner om andra ädelstenar med liknande egenskaer som t ex bergkristall och färglös topas.

Fenakit har dock en mycket intressant egenskap och det är dess värmeledningsförmåga som är väldigt hög, fenakit är ett material man måste lära sig att känna igen om man t ex förlitar sig mycket på elektroniska diamanttestare. Dessa testare mäter ofta just värmeledningsförmåga för att identifiera diamanter men dessa testare blir alltså lurade av fenakit. Fenakit har dock inte samma eld, dispersion, som diamant och har dessutom dubbelbrytning vilket kan ses med enkla gemologiska instrument.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln