Färglösa syntetiska diamanter & diamanttyper.

Utvecklingen av tekniker och metoder för framställning av syntetiska diamanter är ett ständigt diskussionsämne och utvecklingen ser lite olika ut beroende på om man menar färglösa diamanter eller diamanter med färg.

För att identifiera syntetiska diamanter har vikten av att identifiera diamanttyp ofta poängterats. Detta gäller dock bara färglösa stenar, alltså de diamanter som faller inom D-Z. Vad gäller syntetiska färglösa diamanter så är det visst möjligt att framställa typI stenar men detta motiveras inte av den högre kostnad och svårigheter som föreligger, därför är det ännu så länge ganska säkert att börja med att identifiera diamanttypen och är det en typ II så bör alltid mer avancerad testning utföras (om man nu inte hittar någon inneslutning e liknande som bekräftar antingen syntetiskt eller naturligt ursprung). Det finns idag en mängd olika instrument för identifiering av diamanttyp och om stenen är naturlig eller syntetisk, priserna för dessa instrument är dock för höga för att vanliga guldsmeder och småhandlare ska ha tillgång till dem så de bör skickas till något gemmologiskt laboratorium.

Många CVD tillverkade diamanter efterbehandlas med HPHT för att bli mer färglösa och teoretiskt skulle denna behandling kunna förändra diamanterna från typII till typ I, detta påstås även i viss litteratur men då det gjorts en hel del undersökningar kring detta har det visat sig att det inte alls sker någon förändring av diamanttyp, åtminstonne inte när det gäller färglösa diamanter.

För färgade diamanter gäller andra sanningar vilka jag återkommer till i kommande inlägg!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Etikettmoln