Kyanit / Disten


Kyanit är ett mindre känt ädelstensmaterial med kemisk formel Al2SiO5 och tillhör det triklina kristallsystemet. Kyanit av ädelstenskvalitet har en fin blå färg som kan påminna om safirens. Faktiskt gjordes länge ingen skillnad mellan safir och kyanit, det var först under 1800-talet man definerade dem som olika mineral.
Kyanit har fått sitt namn av det grekiska ordet Kyanos som betyder just blå. Ofta är kyanit dock zonerad med färglösa band i det blå.

Intressant med Kyanit är dess hårdhet som varierar kraftigt beroende på riktning. Det har en fiberaktig struktur och längs med fibrerna är hårdheten 4,5-5 men tvärsöver mellan 6 och 7. Det äldre namnet Disten kommer just av att mineralet har två hårdheter. Att kyanit är så mjuk i en riktning gör att stenen inte passar så bra att ha i t ex ringar där den riskerar skadas. Hårdheten och att kyanit har perfekt spaltning i en riktning gör också att man främst väljer att cabochonslipa kyanit eller göra kulor även om kyanit med hög klarhet och bra färg också fasettslipas.

Kyanit är ett metamorft mineral och ger bra indikation på graden av metamorfos i en bergart i och med att det krävs ganska avgränsade värme och tryckförhållanden för att just kyanit ska bildas och inte istället sillimanit eller andalusit. Kyanit finns på många platser i Sverige och det är inte svårt att hitta svensk trumlad kyanit till försäljning men tyvärr så saknas fyndigheter av högre kvalitet. Den bästa kyaniten hittas i Nepal och Tibet.

Kyanit används industriellt till värmetåliga material i t ex ugnar och tändstift.


Läs mer om andra mindre kända ädelstensmaterial HÄR!

Etiketter: ädelsten kyanit

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln