Periklas, MgO, är ett ganska ovanligt och okänt ädelstensmaterial i Sverige men man stöter på det ganska ofta på ädelstens och smyckesmässor utomlands. Mineralet Periklas tillhör det kubiska kristallsystemet och är ofta gul - brun - grön eller färglös. Materialet har hårdhet 5,5 - 6 och har spaltning vilket gör det till ett relativt skört ädelstensmaterial. Periklas bildas i höga temperaturer i kontaktmetamorf miljö eller genom uppvärmning av serpentinmineraliseringar.

Periklas tillverkas på konstgjord väg genom verneuilprocessen och syntetisk periklas används främst som imitation av andra ädelstenar som t ex spinell eller kyanit men ibland säljs syntetisk periklas som naturlig, ofta med påstått ursprung i västafrika någonstans. Ett handelsnamn som används för syntetisk periklas är Lavernite.
Vill du med säkerhet veta om din periklas är naturlig? Kontakta då Ädelstensakademin!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln