Månadssten för December: Turkos, Lapis, Tanzanit, Zirkon eller Topas???

Traditionen med månadsstenar är vitt spridd och har förekommit ganska länge. Månadsstenar, eller ”birthstones” som de heter på engelska är populära som present, man ger gärna smycken som innehåller en sten förknippad med personens födelsemånad.

Den moderna traditionen med månadsstenar fick sitt genombrott efter en kampanj av Tiffanys under 1870-talet där traditionen marknadsfördes med hjälp av gamla verser kopplade till den Gregorianska kalenderns införande. Traditionen kan även härledas till Bibeln och de 12 stenar som ingår i den judiska översteprästens bröstplåt.

1912 samlades NAJ, National Association of Jewellers, i USA och bestämde sig för en officiell lista över månadsstenar. Denna listning ligger till grund för dagens månadsstenar även om listan uppdaterats och förändrats en del (senast i år, 2013) framförallt genom att fler alternativa stenar laggts till för varje månad. Redan tidigt fick NAJs lista kritik för att vara ett rent kommersiellt påhitt av juvelerare för att sälja mer. Detta är såklart riktigt och ser man på de förändringar som gjorts sedan verserna som publicerades i kalendern för 500 år sedan så minskar de billiga stenarna till förmån för dyrare och nyupptäckta varianter som t ex tanzanit som idag är ett alternativ till turkos och ersatt lapis lazuli för december. Vill man vara cynisk och lägga en politisk vinkel på det hela så har alltså den amerikanska juvelerarbranschen tagit bort Lapis lazuli som finns av hög kvalitet framförallt i länder som Iran, Afghanistan och Pakistan medan USA själva producerar Turkos och det är det amerikanska företaget Tiffanys som mer eller mindre skapat Tanzanitens position på ädelstensmarknaden idag.
Även blå zirkon och topas är idag alternativ för december. I stort sett all tanzanit och blå zirkon är värmebehandlad och nästan all blå topas har fått sin färg på konstgjord väg genom b la bestrålning vilket kan vara intressant att veta om man vill köpa en månadssten till någon som anser att stenar besitter någon form av andlig kraft eller har inneboende energier.

Det finns motsvarande listning av stenar för både stjärntecken och veckodagar. Det finns även liknande listningar baserade på t ex Hinduisk tradition. Hur man använder sina månadsstenar varierar men det vanligaste är att man bär en sten för den månad man själv är född. Ett alternativ som ger lite mer variation är att bära den sten som gäller för innevarande månad.

"By her who in this month (January) is born
No gem save garnets should be worn;
They will ensure her constancy,
True friendship, and fidelity.

The February-born shall find
Sincerity and peace of mind,
Freedom from passion and from care,
If they an amethyst will wear.

Who in this world of ours their eyes
In March first open shall be wise,
In days of peril firm and brave,
And wear a bloodstone to their grave.

She who from April dates her years,
Diamonds shall wear, lest bitter tears
For vain repentance flow; this stone,
Emblem of innocence, is known.

Who first beholds the light of day
In spring's sweet flowery month of May
And wears an emerald all her life
Shall be a loved and happy wife.

Who comes with summer to this earth,
And owes to June her hour of birth,
With ring of agate on her hand
Can health, wealth, and long life command.

The glowing ruby shall adorn,
Those who in July are born;
Then they'll be exempt and free
From love's doubts and anxiety.

Wear a sardonyx or for thee,
No conjugal felicity;
The August-born without this stone,
`Tis said, must live unloved and lone.

A maiden born when September leaves
Are rustling in September's breeze,
A sapphire on her brow should bind
`Twill cure diseases of the mind.

October's child is born for woe,
And life's vicissitudes must know,
But lay an opal on her breast,
And hope will lull those woes to rest.

Who first comes to this world below
With drear November's fog and snow,
Should prize the topaz's amber hue,
Emblem of friends and lovers true.

If cold December gave you birth,
The month of snow and ice and mirth,
Place on your hand a turquoise blue;
Success will bless whate'er you do."


Vill du vara säker på att dina månadstenar och andra ädelstenar verkligen är vad försäljaren påstår? Be då en kunnig person att undersöka dem, är de värdefulla kan det ur försäkringssynpunkt vara bra att ha ordentligt dokumenterad information om stenens identitet och värde!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln