Diamanter - gula pga nickel?

Nej, diamanter färgas såklart inte gula av nickel. Det finns dock en spridd uppfattning att övergångselementen även spelar en roll för färgen hos diamanter. När man studerar färggivande orsaker hos diamant inser man snart att diamant skiljer sig markant från andra ädelstensmaterial på många vis och kanske framförallt i hur de får sin färg.
Det finns dock några underhållande / avskräckande videoklipp på Youtube där b la rosa diamanter får sin färg förklarad med att de innehåller mangan osv vilket visar att missuppfattningen kring diamanter och övergångselemet är ganska spridd.

Även om nickel och andra övergångselement inte kan orsaka färg i diamant så kan enstaka nickelatomer faktiskt påverka färgen hos gula diamanter. Detta sker antagligen, men ännu ej helt bevisat, genom interaktion mellan Ni och N. Detta är mycket ovanligt men tycks vara förklaringen till att vissa Typ Ia stenar får en extremt stark gul färg. Det behöver alltså inte vara så att en diamant måste innehålla en viss mängd kväve för att bli fancy gul, det kan ibland vara viktigare exakt hur kväveatomerna är placerade i förhållande till enstaka nickelatomer. Man kan jämföra med korund där det är lätt att generalisera och t ex anta att ju högre mängd Cr som finns desto rödare blir rubinen. Det är visserligen sant att ökad Cr halt ger rödare rubin men en rubin kan bli väldigt röd även med mycket små Cr-halter. Det som avgör färgen är i fallet rubin förutom mängden Cr hur Cr sitter i förhållande till eventuella "hål" i strukturen, alltså om det saknas Al eller O någonstans och ingen annan atom fyllt det tomrummet. Det har visat sig att denna typ av tomrum tillsammans med låga halter krom kan ge väldigt attraktiv färg. På liknande vis kan safirer med mycket låg Fe / Ti halt visst ha väldigt attraktiv blå färg förutsatt att det finns ett "hål" i strukturen.

Hur vanligt det är med Nickel i diamanter? Det vet inte jag och jag vet inte heller om det spelar någon roll var i strukturen Ni sitter. Spontant känns det dock som att det borde spela ganska stor roll om Ni sitter i t ex oktaeder eller dodekaederplan, i många andra mineral är ju den strukturella orienteringen av färggivare viktig så varför inte hos diamant? Vore intressant att höra om någon forskat kring det.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln