Golconda & syntetiska diamanter.

Golconda var en gång ett kungadöme som låg på Deccanplatån i nuvarande Indien. Namnet Golconda är idag dock mest förknippat med historiska diamanter. Från Golconda kommer flera av de mest kända diamanterna som Hope, Koh-I-Noor, Darya-I-Noor, Archduke Joseph, Regent och Sancy. Väldigt många av de diamanter som man vet kommer från Golconda är av typ IIa vilket är den diamanttyp som är allra renast och har bäst förutsättning att vara helt färglös. Hopediamanten är typ IIb vilket betyder att den har spår av bor vilket orsakar den blå färgen.

Typ II diamanter är ovanliga, bara kring 1,5 - 2% av alla diamanter är typ II. Det behövs inte särskillt avancerade instrument för att avgöra vilken typ en diamant är. Det är viktigt att kunna identifiera diamanttyp idag i och med att syntetiska diamanter börjar bli så vanliga och ofta förekommer blandat med naturliga. Det finns fortfarande ingen syntetisk diamant som inte kunnat identifieras, problemet är idag att så många små syntetiska diamanter produceras för vilka kostnaderna för undersökning inte är motiverad. Det finns instrument som kan sortera även små, melee, diamanter men dessa är dyra. Till exempel så har DeBeers har tagit fram ett effektivt instrument men det kostar 25000 dollar per år att hyra vilket inte är aktuellt för de flesta som handlar med diamanter i någon form.

Det finns dock flera enkla trick som kanske inte med säkerhet identifierar alla syntetiska diamanter men som faktiskt tillsammans med kunskap gör att man utan särskillt anvacerad utrustning kan identifiera stenar som är i riskzonen att vara syntetiska. UV ljus är det viktigaste hjälpmedlet för färglösa stenar, har diamanterna färg kommer man långt med förstoring och UV ljus. Magnet fungerar inte för de modernare syntetiska diamanterna, varken CVD eller HPHT har idag tillräckligt med inneslutningar för att reagera på magneter, dock kan magneten vara till nytta om stenarna är från 1980 - 90 talen.

Golconda producerar idag inga diamanter men det har öppnat nya diamantgruvor i Indien igen, Indien var ju ända fram till 1720-talet den enda diamantproducenten i världen.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln