Utvecklandet av Gemworlds färggraderingssystem del II.

Dagens seminarium med Richard Drucker från Gemworld hos Gem-A i London handlade om det färggraderingssystem för ädelstenar de håller på att utveckla. Färgkvalitet bedöms genom att bedöma stenens grundfärg, ton och mättnad. För att sedan kunna sätta ett värde på stenen bedöms även klarhet och slipning men det är färgen som är av absolut störst betydlese. Det svåra med att beskriva färg är att det är subjektivt om man gillar en färg eller ej så det gäller att utveckla en standard för vilka färger och nyanser som faktiskt genererar högst pris. 

Seminariet var en fortsättning från förra året och enligt min mening så har inte så värst mycket hänt. De har utvecklat graderingskriterier för betydligt fler ädelstensvarianter och fördjupat klarhet och slipbedömningen men fortfarande saknas bra metoder för att t ex bedömma stenar med färgzonering, stark pleokroism och färgväxlingseffekt. Systemet är dock som sagt under utveckling och väntas komma ut till allmänheten först någon gång nästa år. En fördel att det är just Gemworld som utvecklar systemet vilket gör att det är lätt att översätta till deras prislistor som publiceras genom Gemguide.

Etiketter: färg färggradering

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln