Klarhetsbehandlade smaragder.

Arthur Groom höll även han i ett seminarium hos Gem-A i London i dag. Han talade såklart om behandlingar av smaragd vilket är vad hans företag ExCel till största delen sysslar med. Han gick igenom de typer av behandlingar smaragd utsatts för genom historien men gick tyvärr inte in djupare på hur deras egen behandling går till, dock inte utan att påpeka hur effektiv och stabil den är. Att smaragd behandlas med olika varianter av olja och polymer är allmänt känt och de flesta som handlar med smaragd utgår från att stenarna är behandlade. Det var mycket intressant att se före och efterbilder på behandlad smaragd och hur diverse gemmologiska laboratorier bedömt omfattningen av behandlingen i sina certifikat. Han menade att det är både onödigt och alltför svårt att beskriva om en behandling är t ex omfattande eller bara "lätt", intressant att han jämförde med gemguides tabell för hur olika mycket behandling påverkar värde, slutsatsen är, åtminstonne för smaragd, att det inte fungerar att gradera nivån av behandling i t ex lite behandlad, mellan o mycket behandlad. 
Vi deltagare fick dessutom titta på en hel del behandlade smaragder i mikroskåp för att se hur olika ämnen som t ex cedarolja, opticon, palma, perma, ExCel m fl ser ut i behandlade stenar vilket var mycket intressant. Dock inte någon större skillnad i svårighet eller utseende på hur de olika behandlingarna ser ut i förstoring.

Etiketter: smaragd

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln